Εθελοντισμός. Κοινωνικός Ακτιβισμός με προσφορά στον άνθρωπο.

volunterism

Ο Σύλλογός μας εγκαινιάζει εφέτος τον Εθελοντισμό ως μέσο Κοινωνικού Ακτιβισμού με απώτερο στόχο την πολύπλευρη προσφορά στον άνθρωπο. Η αρχή έγινε με την συμμετοχή του Συλλόγου μας στην ομάδα υποστήριξης της υποψηφιότητας «ΒΟΛΟΣ – ΜΑΓΝΗΣΙΑ 2021», η οποία – εκ των πραγμάτων – ενσωματώνει διάφορες μορφές εθελοντισμού οι οποίες είναι πλήρως απαραίτητες για την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού. Σε διεθνές επίπεδο, το έτος 2001 ονομάστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών «Διεθνές Έτος Εθελοντισμού». Επίσης, ο ίδιος φορέας έχει κατοχυρώσει την 5η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως «Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού».

Τι είναι όμως ο εθελοντισμός;

Σε γενικές γραμμές, ο όρος εθελοντισμός αναφέρεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών για κάποιο κοινωφελή σκοπό.

voluntearth

Μορφές εθελοντισμού

Θεωρητικά, ο εθελοντισμός ως Κοινωνικός Ακτιβισμός δεν έχει και δεν πρέπει να έχει, υλικά ανταλλάγματα. Στην πραγματικότητα όμως, δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Πολλοί άνθρωποι εκτιμούν πως, για λόγους που εξυπηρετούν τη βιωσιμότητά της, η εθελοντική εργασία θα πρέπει να αμείβεται με υλικά ανταλλάγματα [Π. χ. χρήματα]. Αρκετές φορές η αμοιβή πραγματοποιείται με έμμεσο τρόπο, παρέχοντας για παράδειγμα στον εθελοντή δωρεάν διαμονή, διατροφή ή άλλες διευκολύνσεις. Η έννοια ‘εθελοντισμός’ είναι αρκετά ευρεία, καθώς συμπεριλαμβάνει μέχρι και την εθελοντική αιμοδοσία ή τη μετά θάνατο προσφορά μελών του ανθρώπινου σώματος για επιστημονικούς σκοπούς.

Αρκετοί διαχωρίζουν τον εθελοντισμό σε επίσημο και ανεπίσημο. Ο επίσημος εθελοντισμός αφορά την προσφορά, για παράδειγμα, προς μία μη κυβερνητική οργάνωση ή ένα ίδρυμα. Ο ανεπίσημος εθελοντισμός αφορά την προσφορά σε περισσότερο προσωπικό επίπεδο, βοηθώντας για παράδειγμα κάποιον ηλικιωμένο στο δρόμο.

Ιδιαίτερη απήχηση στις μέρες μας έχει μία συγκεκριμένη μορφή εθελοντισμού. Αυτός ο εθελοντισμός συνήθως απευθύνεται σε νέους και συσχετίζεται με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, για θέματα όπως είναι ηοικολογία, ο αθλητισμός ή βοήθεια κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν κάποια μορφή δυσκολίας (τοξικομανείς, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α.). Αρκετοί θεωρούν ότι αυτή η μορφή εθελοντισμού πραγματοποιείται με ουσιαστικό και μακροπρόθεσμο στόχο την ομαλή ένταξη των νέων στο κοινωνικό σύστημα, και όχι τόσο την ανάπτυξη κάποιου αισθήματος αλληλεγγύης.

Συχνά ο εθελοντισμός καλλιεργείται σε παγκόσμια γεγονότα, όπως για παράδειγμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τέτοιου είδους ‘χρήσεις’ του εθελοντισμού έχουν στο παρελθόν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς αρκετοί μιλούν για εκμετάλλευση του και αντιμετώπιση των εθελοντών ως ‘δωρεάν εργατικά χέρια’, κ.λ.π.

Πηγή: Βικιπαίδεια

Περιπτώσεις Εθελοντισμού

1. Χριστουγεννιάτικο Bazaar του Ορφανοτροφείου Βόλου

Αυτή η περίπτωση Εθελοντισμού αναπτύχθηκε από σπουδαστές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας [ΣΔΕ] Βόλου, ως μία ευγενική προσφορά – χορηγία προς τα αγγελούδια του Ορφανοτροφείου Βόλου. Η συμμετοχή σ’ αυτό το πρόγραμμα του Σχολείου ήταν ομολογουμένως συγκινητικά συνολική και συνοδεύτηκε από μεγάλη προθυμία από την πλειονότητα των Σπουδαστών που συμμετείχαν. Απολαύστε το αποτέλεσμα στην παρακάτω σειρά φωτογραφιών, όπως αυτές περιλαμβάνονται στην επετειακή παρουσίαση της εκδήλωσης.

2. «Εθελοντισμός» 5ο Λύκειο Βόλου (Ερευνητική εργασία)

Απολαύστε την ομολογουμένως πρωτότυπη ερευνητική εργασία των μαθητών του 5ου Λυκείου Βόλου.


Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστούν όλα τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, αλλά και όλους τους συμπατριώτες μας που συμμετείχαν εθελοντικά στις δραστηριότητες του Συλλόγου μας, εργαζόμενοι με συνέπεια, προτείνοντας τις ιδέες τους, βάζοντας το μεράκι και την φαντασία τους για ένα άριστο αποτέλεσμα. Επίσης καλεί όλους τους φίλους του Συλλόγου μας να βοηθήσουν με τον ίδιο τρόπο στην επιτυχία κάθε μελλοντικού εγχειρήματος και δράσης.

Ευχαριστούμε πολύ.