Ανακοίνωση – Στου Άι Γιαννιού του Κλήδονα 2017…

Ριζικάρι

Ριζικάρι

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, την Παρασκευή 23-06-2017, παραμονή της ημέρας του Άι Γιαννιού [Εορτή γενεθλίου τον Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου], πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Τρίκερι, στην Κεντρική Πλατεία του χωριού και ώρα 19:00, η εκδήλωση «Στου Άι Γιαννιού του Κλήδονα 2017».

Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για την ετήσια αναβίωση ενός πολύ παλιού εθίμου στην χώρα και τον τόπο μας. Εφέτος, η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί σε μία ημέρα, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, όπου ολοκληρώνονταν σε δύο ημέρες, την παραμονή και ανήμερα του Άι Γιαννιού. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει την προκαθορισμένη ώρα, με ομιλία της Προέδρου κας Ιωάννας Μαλασιώτη, θα συνεχιστεί με το άναμμα της φωτιάς, με τα πηδήματα πάνω από την φωτιά και θα ολοκληρωθεί με το «ριζικάρι» το οποίο θα κλείσει και θα ανοίξει με τα στιχάκια και τους μάρτυρες της μαντικής διαδικασίας και όλα τα συνακόλουθα όπως ορίζει το έθιμο του τόπου μας.

fylaxto

Φυλαχτό από το «Ριζικάρι»

Ιδιαίτερη ατραξιόν της εκδήλωσης αποτελεί η αναβίωση του γνωστού εθίμου με τις φωτιές. Συγκεκριμένα, για το έθιμο αυτό, στην πλατεία του χωριού θα στηθεί, με την φροντίδα του Συλλόγου, μια μεγάλη φωτιά πάνω από την οποία θα μπορούν να πηδήξουν τόσοι οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά του χωριού. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι και εφέτος, η παράδοση του τόπου μας θα επαληθευτεί, η φωτιά θα επιφέρει την πλήρη κάθαρση και οι άνθρωποι θα απαλλαχθούν από το κακό το οποίο φαίνεται να γιγαντώνεται γύρω από την χώρα μας.

IMG_20150623_204221

Φωτογραφία από την αντίστοιχη Εκδήλωση του έτους 2015

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας να συμμετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο ενεργά στην εκδήλωση αυτή. Ιδιαίτερη πρόσκληση απευθύνεται στα παιδιά για να συμμετέχουν στην εκδήλωση προσφέροντας τα νιάτα και την ζωντάνια τους.

Ευχαριστούμε πολύ και ελπίζουμε να σας δούμε όλους εκεί.

Σχολιάστε